373.000 tandenborstels: tropisch eiland overspoeld door plastic


Henderson plastic tandenborstels

Het prachtige Henderson Island in de Stille Zuidzee is onbewoond. Typisch zo’n plek waar de mensheid nog geen stempel op de natuur heeft gedrukt, zou je zeggen. En dan zou je het helemaal mis hebben. Een Australische expeditie naar het eiland toont aan dat het een grote vuilnisbelt is. Ze vonden er onder andere 373.000 tandenborstels. Terwijl er geen tand te poetsen valt.

De ontdekking werd twee jaar geleden gedaan, de cijfers zijn nu berekend en ze zijn ontgoochelend. De expeditie, van de University of Tasmania, trof 17 ton plastic aan op het eiland van 37 vierkante kilometer. In totaal 38 miljoen stukken en stukjes kunststof lagen op de stranden; daaronder bijna een miljoen schoenen. Ook wegwerpbestek, rietjes en plastic zakjes kwamen in gigantische hoeveelheden voor. Glas en hout troffen de onderzoekers bijna niet aan.

Henderson plastic tandenborstels

Dat terwijl het eiland zeer geïsoleerd ligt. Het dichtstbijzijnde bewoonde eiland is tientallen kilometers verderop en daar wonen maar 600 mensen. Australië is 2100 kilometer verderop. Het strand van Henderson is inmiddels van plastic, zo ontdekten de Tasmaniërs. Op 10 centimeter onder het zand vonden ze een laag microplastic, kleine deeltjes die door erosie ontstaan.

Volgens andere studies komt 8 miljoen ton plastic per jaar in de wereldzeeën terecht, oftewel een vrachtwagenlading per minuut. Plastic ligt op stranden, maar ook in de diepste krochten van de oceaan en in het koraalrif.