Naar de WC met Bill


Ongeveer 2,6 miljard mensen wereldwijd hebben nog steeds geen toegang tot een toilet. Microsoft oprichter Bill Gates is daarom op zoek naar het toilet van de toekomst. Toiletten zijn belangrijk voor de volksgezondheid en de menselijke waardigheid, vindt de miljardair.

Een wedstrijd, uitgeschreven door zijn goede doelen stichting leverde 22 inzendingen op voor een toilet. De eisen waren niet mals: spoelen zonder water en energie van buiten, makkelijk te bouwen en te onderhouden en kosten die meer dan vier cent per dag per persoon bedragen.

Het model dat daar het beste aan voldoet is ontwikkeld door het California Institute of Technology. Dit toilet loopt op zonne-energie en produceert elektriciteit en waterstof. De Engelse Universiteit van Loughborough eindigde als tweede met hun recycling toilet, waarin steenkool en mineralen schoon water opleveren.

Een Zwitsers toilet dat helemaal geen water of energie nodig heeft, kreeg een aanmoedigingsprijs van Bill Gates. Dit model werkt met een voetpomp en een membraamfilter om het spoelwater keer op keer te reinigen. Poep en plas wordt mest.

Van de winnende toiletten worden nu werkende prototypes gebouwd en getest. Als het goed is, zien we deze toiletten straks met hulp van de steenrijke Gates terug op vele plekken ter wereld waar mensen nu nog gewoon een gat graven. Hokje er omheen en dankzij de miljarden van Windows kunnen mensen discreet en milieuvriendelijk hun behoefte doen.

Follow Faqtman on Twitter