37 procent kanker te voorkomen


kanker voorkomen

Meer dan een derde van alle gevallen van kanker had voorkomen kunnen worden, hebben onderzoekers ontdekt. Ze zijn het gevolg van een verkeerde levensstijl, waarin roken, alcohol, luchtverontreiniging en vet een grote rol spelen. Door mensen bewuster te maken van de gevaren, zou het aantal tumoren drastisch af kunnen nemen.

De cijfers zijn afkomstig van het Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ). Daar analyseerden artsen 440.000 gevallen van de ziekte bij mensen tussen 35 en 88. Daarvan waren 164.656 tumoren vermijdbaar, volgens de Duitsers. Het grootste gedeelte daarvan komt op het conto van roken, ontdekten ze.

Het percentage mensen dat kanker overleeft, kan volgens de Duitsers ook veel hoger. Door de bevolking geregeld te screenen op kanker, zouden veel meer gevallen vroeg ontdekt kunnen worden. Wie snel met de behandeling begint, heeft een veel grotere kans het te overleven. Meer dan de helft van de kankerpatiënten zou nooit kanker hoeven te krijgen of kunnen worden gered.

Mensen zullen waarschijnlijk altijd kanker blijven krijgen, zo denken de onderzoekers, maar de grote aantallen die er nu aan lijden zijn absurd. Landen met bijvoorbeeld een zeer streng antirookbeleid tonen al aan dat het aantal longkankerpatiënten drastisch naar beneden kan, zo schrijven ze in hun onderzoeksrapport. Ook beleidsmaatregelen als het opzetten van grootschalige detectieprogramma’s kunnen enorm helpen.