3500 jaar oud boek geopend


Een oeroud ‘dodenboek’ dat belangrijke Egyptenaren meekregen in hun graf, is geopend door Duitse onderzoekers.

In Keulen werd het 3500-jaar oude boek (eigenlijk een rol) op papyrus langzaam geopend. Uit vrees voor schade was het veertig jaar na de vondst opgerold gebleven. In een kamer met een luchtvochtigheid van 97 procent en een temperatuur van 28 graden werd het boek in vijf uur eindelijk supertraag uitgerold. Het is daarmee een van de oudste dodenboeken die ooit is ingezien.

Dodenboeken zijn lange rollen die vol staan met spreuken en afbeeldingen. De oude Egyptenaren geloofden dat de doden deze spreuken nodig hadden om kwade geesten van zich af te slaan in het hiernamaals. De meeste dodenboeken zijn in de loop der eeuwen vergaan, maar soms vinden onderzoekers een intact exemplaar. De strak opgerolde teksten openen, is een karwei dat zelden goed afloopt, er zijn maar een paar boeken waarbij dat is gelukt. Meestal scheurt het papyrus, of plakken de vellen aan elkaar.

Het dodenboek van Ani uit 1240 voor Christus. Het boek dat nu in Duitsland is geopend, is twee keer zo oud.
Het dodenboek van Ani uit 1240 voor Christus. Het boek dat nu in Duitsland is geopend, is twee keer zo oud.

Dit 3,20 meter lange dodenboek was oorspronkelijk gemaakt voor de kamerheer van een farao. Het toont in aanvulling op spreuken en bezweringen plaatjes van slangen, nijlpaarden en twee afbeeldingen van de overledene. De 3,20 meter brede roll is opmerkelijk goed bewaard gebleven en bevat kleuren waarvan men tot nu toe dacht dat die alleen in latere tijdperken konden worden gemaakt.

Nu het boek geopend is, begint de ingewikkelde taak om de tekst te vertalen.