‘Feiten’ vaak hardnekkig


Hitler was een vegetariër. De Mont Blanc is de hoogste berg van Europa. Nasa heeft klittenband uitgevonden om ruimtepakken makkelijk sluitbaar te maken.

Zijn deze feiten waar of niet? Het antwoord: nee, ze kloppen alle drie niet.* Toch worden deze zaken op internet op duizenden pagina’s als ‘feit’ gepresenteerd.

Voor leerkrachten zijn dit soort diepgewortelde misvattingen lastig, zeker als ze echte feiten in de weg zitten. Hoe kunnen zij zorgen dat foute informatie uit het hoofd van leerlingen verdwijnt en juiste informatie daarvoor in de plaats komt?

Wat zit er in die bult? Antwoord onder de foto. Foto: Jjron.

Onderzoekers van Duke University in de VS hebben het antwoord. Stel dat een biologieleraar het foute ‘feit’ wil corrigeren dat kamelen water in hun bulten hebben. Dan moet hij de leerlingen eerst vertellen dat ze foute informatie hebben. Vervolgens moet hij ze vertellen waarvoor de bulten wel dienen. Op het volgende tentamen, moet hij een vraag opnemen over de bulten.

Hebben sommige leerlingen de vraag over de bulten dan nog fout (‘daar zit water in’) dan moet de leraar op het volgende tentamen nogmaals over de bulten vragen.

Het beseffen dat je feitenkennis niet klopt, is niet genoeg. De juist informatie uit je geheugen halen op een tentamen – liefst meerdere keren achter elkaar – zorgt er voor dat de foute informatie in de hersens wordt overschreven door juiste informatie, blijkt uit de test van Duke.

Overigens blijft veel foute informatie hardnekkig, zelfs na verschillende keren oplepelen van de juiste informatie. Vooral op lange termijn floepen de foute ‘feitjes’ soms weer terug, blijkt ook uit het experiment.

*Hitler had last van zijn maag en volgde daarvoor een speciaal dieet met weinig vlees. Een vegetariër was hij echter niet. De Mont Blanc is de hoogste berg van West-Europa. De hoogste berg van heel Europa is de Elbrus in Rusland. Klittenband is een Zwitserse uitvinding.

Follow Faqtman on Twitter