Langzamer rijden door beelden


Autorijden is een emotionele achtbaan. Veel van de keuzes die je maakt, worden beïnvloed door onbewuste factoren. Bijvoorbeeld door emoties die zich kunnen voordoen zonder als bewuste gevoelens aan de oppervlakte te komen. Emotionele reacties op de wereld om je heen kunnen invloed hebben op je rijstijl, zonder dat je dat zelf doorhebt.

Dat zeggen onderzoekers van de afdeling Verkeerspsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij hebben 85 proefpersonen in een rijsimulator een ritje laten maken, terwijl boven in het scherm heel kort emotioneel negatieve of neutrale afbeeldingen werden weergegeven. Deze ‘gevoelsafbeeldingen’ werden ‘gemaskeerd’ door andere beelden, die vervolgens in beeld bleven. Zo werd voorkomen dat de kort vertoonde beelden bewust werden waargenomen.

Emoties spelen een belangrijke rol bij het autorijden.
Vrouwelijke proefpersonen bleken gemiddeld bijna drie kilometer per uur langzamer te rijden als er negatieve beelden werden getoond, terwijl de proefpersonen niet konden aangeven dat ze emotioneel negatieve beelden hadden gezien en geen veranderingen in hun bewuste gevoelens merkten. Aan de hartslag van de proefpersonen was bovendien te zien dat ze over het algemeen in de loop van de rit meer ontspannen raakten.

De mannelijke proefpersonen lieten geen duidelijke reactie op de gemaskeerde beelden zien.

Het is natuurlijk niet haalbaar om verborgen beelden te laten zien tijdens het rijden om de snelheid te beperken, maar dit onderzoek toont wel aan dat er meer zit achter snelheidskeuze dan je zou denken. Dit kan gevolgen hebben voor het ontwerpen van de verkeersomgeving, inclusief billboards en reclame, en voor campagnes waarmee veilig rijgedrag wordt bevorderd.

Follow Faqtman on Twitter