300 keer seks met Neanderthaler


Neanderthaler

Dat moderne mensen een klein beetje genetisch materiaal van Neanderthalers in zich dragen is bekend. Ooit, ergens hebben homo sapiens en Neanderthalers dus seks met elkaar gehad. Maar hoe? Wanneer? En hoe vaak? Een groot internationaal onderzoeksteam heeft geprobeerd antwoord te krijgen op die vragen. Ze verzamelden daarvoor genetisch materiaal rond de wereld.

In Afrika is het in ieder geval niet geweest. Afrikanen dragen het minste Neanderthal DNA in zich. Dat klopt, ontdekten de onderzoekers. De eerste keer dat mensen en Neanderthalers seks met elkaar hadden, was kort nadat de mens Afrika verliet en naar Europa kwam. Een tweede portie Neanderthaler-genen werd aan het menselijke genoom toegevoegd in het Midden-Oosten, een derde seksuele ontmoeting tussen de soorten vond plaats in Aziƫ.

Niet dat er heel veel seks was tussen mannen en vrouwen van verschillende mensenrassen. De genetici schatten dat er rond de driehonderd keer succesvol is gecopuleerd. Uit die ontmoetingen kwamen kinderen voort die half Neanderthaler, half mens waren. Dat was genoeg om de gemiddelde mens in Europa tot de dag van vandaag gemiddeld 2 procent Neanderthaler DNA te bezorgen.

Tijdens het onderzoek werd ook DNA afgenomen bij oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Guinea. In dat genetische materiaal vonden de onderzoekers sporen van de Denisova mens, een uitgestorven mensensoort, waarvan tot nu toe alleen tanden zijn gevonden. Daaruit trekken de paleogenetici de conclusie dat die soort ook een korte affaire heeft gehad met moderne mensen. Liefde (of lust) kent schijnbaar geen soortgrenzen, schrijven de onderzoekers in het vakblad Science.