3-jarige slimmer dan Einstein


In Engeland is een meisje van 3 jaar ontdekt (links) dat nu al slimmer is dan Albert Einstein (rechts). Ze heeft een IQ van 162, terwijl de uitvinder van relativiteit bleef steken op ‘slechts’ 160. Het meisje is afgelopen januari toegetreden tot Mensa, de vereniging van hoogbegaafde mensen. Om tot die club te worden toegelaten moet je minstens 138 scoren.

Alice Amos uit Guildford behoort tot de 18 leden van het Britse Mensa die nog op de lagere school zitten. Het meisje van Russische ouders leest al en heeft een goede smaak qua literatuur ontwikkeld. Ze zit op de lagere school, hoewel ze qua leeftijd nog in de peuterspeelzaal thuis hoort. Met 2 jaar begon ze wiskunde te snappen.

Dergelijk hoge intelligenties zijn zeer zeldzaam. Sommige zeer slimme mensen worden hooggeleerd, anderen ondervinden er last van en trekken zich terug uit de wereld. Sigmund Freud zou een IQ van 156 hebben gehad, Napoleon Bonaparte wordt ingeschat op 145. Oranje-biograf Cees Fasseur beweerde twee weken geleden in de Volkskrant dat Beatrix als kind zou zijn getest op een IQ van 155. Dat is uitzonderlijk hoog.