‘3-jarige al crimineel’


Controversieel onderzoek uit Amerika: je kunt aan kleuters al zien of het later criminelen worden.

Stel dat je weet dat iemand een moordenaar wordt, op het moment dat hij nog maar drie is. Moet je dat kind dan intensief begeleiden of als voorzorg vast in de gevangenis stoppen?

Seriemoordenaar Charles Manson. Hoe zien zijn hersens er uit?

Vragen als dit worden actueel, nu een onderzoeker in de Verenigde Staten beweert dat crimineel gedrag al zichtbaar is bij kinderen die net uit de luiers zijn.

Professor Adrian Raine van de universiteit van Pennsylvania beweert dat je op hersenscans bijvoorbeeld kunt zien of iemand een moordenaar kan worden.

Raine bestudeerde hersenscans van veroordeelde moordenaars en zag daarop dat ze een slecht functionerende prefrontale cortex hebben, dat is het deel van de hersens dat zich met rede bezig houdt en dat dierlijke instincten kan onderdrukken. Ook vond hij vaak een verkleinde amygdala bij moordenaars zonder spijt, een deel van de hersens dat empathie verzorgt.

Volgens de professor kun je dit soort hersenafwijkingen al bij driejarige kinderen ontdekken. De grote vraag daarna is natuurlijk wat je met die informatie kunt doen. Professor Raine stelt intensieve begeleiding voor. Hij deed zijn onthulling over de hersens op de conferentie van de American Association for the Advancement of Science.