26 antibiotica hielpen niet


ziekenhuisbacterie

Sterk staaltje medische geschiedenis in de Verenigde Staten. Daar is een patiënt overleden nadat 26 verschillende behandelingen met antibiotica niet hielpen. De vrouw bleek een infectie te hebben die resistent is tegen alle bekende ziektekillers. Het is een scenario dat artsen al een tijdje vrezen.

Antibiotica zijn een medicijn dat in de loop van de afgelopen halve eeuw miljoenen mensen het leven heeft gered. Ze vallen bacteriën aan en weten die te elimineren. Maar het is ook een wapen dat steeds minder effectief aan het worden is. De bacteriën die het moet helpen doden, worden steeds vaker resistent tegen de meestgebruikte antibiotica.

Dat kost in de Europese Unie nu al 23.000 mensen per jaar het leven. Dat aantal kan in de komende jaren oplopen tot 400.000, waarmee het dodelijker is dan de meeste kankersoorten. Wereldwijd zou het om 10 miljoen doden gaan. Vooral de ziekenhuisbacterie MRSA (foto) zal veel meer doden gaan eisen, omdat er geen enkele vorm van antibiotica meer tegen helpt.

Wat het geval in de VS zo bijzonder maakt, is dat de vrouw lang genoeg bleef leven om 26 verschillende antibiotica uit te proberen. Geen enkele sloeg aan, een teken dat de vrouw een superbacterie onder de leden had. Die heeft ze waarschijnlijk opgelopen in India, waar ze voor haar werk vaak kwam. Hoe de ziekteverwekker zo sterk is geworden, wordt momenteel uitgezocht door het Centrum van Ziektebeheersing (CDC).

Gevallen als dit zullen in de toekomst steeds gewoner worden, denken artsen. Bij ongewijzigd gebruik van antibiotica voorspelt de EU 10 miljoen doden in 2050 door resistente bacteriën, tegen 8,2 miljoen door kanker. Daarmee wordt het de eerste oorzaak van voortijdig overlijden.