26.000 vogelspinnen gevonden


Wikimedia (de afgebeelde spin is wel een vogelspin, maar van een andere soort)

In een rivierbedding in het noorden van Australië zijn maar liefst 25.000 vogelspinnen gevonden. Het zijn ook nog eens tarantula’s van een soort die pas recent is ontdekt, in 2006. De spin wordt nu ‘duikende tarantula’ genoemd, omdat ze niet verdrinkt onder water door kleine luchtbelletje te maken. Dat is erg handig in het regenseizoen, als het gebied onder water staat.

De tak van wetenschap die zich bezighoudt met spinachtigen heet arachnologie. De Australische arachnoloog Robert Raven denkt dat er veel medische toepassingen zijn voor het gif van de spinnen. Het spul is in ieder geval sterk genoeg om een klein dier te doden. Mensen gaan niet dood aan de beet van de tarantula, maar zorgt bij een volwassen mens wel voor urenlang misselijkheid en overgeven. De beet is ook niet zo’n kleintje, door de lange kaken die flink wat weefsel beschadigen. De lokale bevolking van Maningrada, een klein dorpje in een dunbevolkt gebied en vlakblij de vindplaats, lijkt desondanks niet onder de indruk. Sommigen aaien de spinnen zelfs.

Wat de oorzaak is van de grote concentratie, is een mysterie. Dat er dicht bij elkaar zó veel te vinden zijn, maakt het verzamelen van dat gif een heel stuk makkelijker. Een normale kolonie is volgens Raven meestal zo’n twee- of driehonderd spinnen groot, dus honderd keer kleiner dan de nieuwe vondst.