250 miljoen naar ‘slecht geneesmiddel’


Nederland heeft de afgelopen jaren 250 miljoen euro uitgegeven aan een slecht geneesmiddel. Dat blijkt uit een analyse van dat geneesmiddel die is gepubliceerd door het British Medical Journal. Het middel in kwestie is Tamiflu (in Nederland ook wel bekend als Oseltamivir), dat de gevolgen van bijvoorbeeld de Mexicaanse Griep zou moeten bestrijden. Daar slaagt het echter niet goed in.

De publicatie in het BMJ komt na 4 jaar van touwtrekken. Al in 2009, toen overheden in Europa grote hoeveelheden Tamiflu inkochten om de Mexicaanse Griep te bestrijden, waren er twijfels over de effectiviteit van dat medicijn. Het Britse Cochrane Review research netwerk zeiden toen al dat de bijwerkingen erger leken dan de ziekte waarvoor het middel werd voorgeschreven en dat het middel niet erg effectief leek.

Maar er kon geen definitieve conclusie worden getrokken aangezien de maker van Tamiflu, het farmaceutische bedrijf Roche, geen volledige toegang gaf tot alle onderzoeksdata. Na 4 jaar gehakketak is die toegang er toch gekomen. Op basis van de nieuwe informatie concludeert het Cochrane netwerk dat Tamiflu het ziekteverloop met ongeveer een halve dag inkort, van 7 naar 6,3 dag. Maar het middel maakt mensen ook misselijk en 1 procent van de patiënten krijgt psychische klachten.

Roche verdiende in 2009 ongeveer 3 miljard dollar met Tamiflu, maar de verkoop van het middel is sindsdien behoorlijk ingezakt. Het staat nog wel steeds op de lijst ‘essentiële medicijnen’ van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook de European Medicines Agency (EMA) blijft er bij dat Tamiflu een goed medicijn is.