240 km Maya-wegen ontdekt


el-mirador

Ooit was El Mirador de grootste stad van het Amerikaanse continent en een van de grootste ter wereld. Er woonden in en om de stad in totaal een miljoen mensen. Dat was rond het jaar 150, daarna raakte de Maya-conglomeratie op de grens tussen Mexico en Guatamale snel in verval. Nu is het een van de grootste archeologische schatkamers van Centraal-Amerika en de plek waar het eerste stratennetwerk van het continent is ontdekt.

Archeologen hebben de omgevinng van El Mirador met LiDAR afgestast. Dat is een soort radar die kleine hoogteverschillen in de grond kan ontdekken. In totaal 240 kilometer stratennet in en rond de stad werd op die manier in kaart gebracht. Het vertelt historici veel over hoe er werd geleefd en gewerkt.

Om al die inwoners van voedsel te voorzien bestond er een uitgebreid systeem van stallen en weides. Daarop werd vee gehouden dat zuivel en vlees bood aan de mensen van de stad. Ook ontdekten de archeologen een stelsel van kanalen voor vervoer en irrigatie, wat duidt op een hoge organisatiegraad. Er was daardoor genoeg geld voor gebouwen die niet direct een praktisch nut hadden, zoals tempels.

Met de radar werden dan ook de nodige piramides ontdekt, terwijl El Mirador ook al bekend stond om de hoogste piramide van de regio en een van de meest volumineuze gebouwen van zijn tijd. Het betekent dat de stad een grote bloei kende, waarin religie en staat een belangrijke rol speelden.

Met de LiDAR-data gaan archeologen volgend jaar verder graven in de stad, er zijn tientallen nieuwe dingen te ontdekken. Een van de vragen die de onderzoekers moeten zien te beantwoorden, is waarom de bloeiende stad op een bepaald moment werd opgegeven door de bewoners. Een interessante tweede vraag: waar bleven ze?