Buitenlanders praten raar?


Amerikaanse geheime diensten willen buitenlanders beters begrijpen. Door hun ‘kleurrijke taal’ te bestuderen en op te slaan.

‘Waarom haten ze ons toch?’ Op die vraag proberen Amerikaanse politici, militairen en nu ook geheime diensten al jaren een antwoord te vinden. Het Intelligence Advanced Research Projects Activity, zeg maar het wetenschappelijk bureau van de Amerikaanse geheime diensten, wil de vraag beantwoorden door te kijken naar taalgebruik.

'Dat slaat als een tang op een varken.' Wat zegt die uitdrukking over Nederlanders? Foto: Faqt.

IARPA gaat op zoek naar metaforen als ‘stevig als een huis’ en ‘dom als het achtereind van een varken’ in de hoop dat dit soort taalgebruik iets zegt over hoe mensen in elkaar zitten. Daarvoor zullen ze Farsi (Iraans), Russisch, Spaans en Engels bestuderen.

De uitdrukkingen en metaforen worden in een grote database opgeslagen om te worden vergeleken. Zo hopen de wetenschappelijke spionnen een beter beeld te krijgen van wat er in mensen omgaat.

Volgens eerder onderzoek van IARPA zegt taalgebruik veel over een wereldbeeld. Zo zijn mensen die een misdadiger beschreven zagen als ‘een wild beest’ geneigd hem zwaarder te straffen dan mensen die over dezelfde misdaad lezen gepleegd door ‘een virus’. In dat laatste geval wilden ze hem juist helpen.

Follow Faqtman on Twitter