De dokter rekent af


Bezuinigen op de gezondheidszorg hoeft helemaal niet zo ingrijpend te zijn. Geef artsen een pen en een notitieblok, en je bent al een eind.

Terwijl de Nederlandse politiek steggelt over het uitkleden van het basispakket en het verhogen van het eigen risico, hebben Amerikaanse wetenschappers een veel simpeler methode gevonden om medische kosten in de hand te houden. Onderzoekers van de Universiteit van Miami lieten artsen van een ziekenhuis op Rhode Island enkele maanden bijhouden hoeveel geld ze uitgaven aan bloedtesten. De artsen werd niet gevraagd om minder testen uit te voeren, alleen om het aantal testen en de kosten ervan op te schrijven.

Het resultaat was spectaculair: na tien weken waren de kosten van bloedtesten gedaald van bijna 150 tot ongeveer 108 dollar per patiƫnt. Binnen drie maanden had het ziekenhuis bijna 55.000 dollar bespaard.

Het aanvragen van allerlei bloedtesten, of ze nu noodzakelijk zijn of niet, is volgens de onderzoekers voor veel artsen dagelijkse routine geworden. Bloedtesten zijn vergeleken met bijvoorbeeld MRI-scans relatief goedkoop. Maar opgeteld vormen ze een flinke kostenpost.

De onderzoekers denken dat het bijhouden van de kosten ook besparend werkt bij het voorschrijven van medicijnen. Artsen die terughoudend omgaan met medicijnen, tests en operaties, werken gemiddeld 15 procent goedkoper dan hun collega’s.

Net als in Amerika zijn ook in Nederland de kosten van de gezondheidszorg de afgelopen jaren fors gestegen. In 2009 werd bijna 84 miljard euro uitgegeven aan zorg. De uitgaven aan geneesmiddelen namen dat jaar met 1,7 procent toe.

Follow Faqtman on Twitter