23.000 soorten bijna uitgestorven


amoer luipaard

Het einde van het jaar is de tijd van de lijstjes. Dit is echter wel een hele trieste: de nieuwe lijst bedreigde diersoorten. De diversiteit van dieren en planten in de wereld verdwijnt, volgens het Wereldnatuurfonds, zichtbaar. Meer dan 23.000 soorten worden beschouwd als met uitsterven bedreigd. Nooit eerder was de zogenoemde Rode Lijst langer.

De verliezers van 2015 zijn vooral de olifanten en neushoorns. De stroperij in Afrika wordt nog steeds niet goed aangepakt en ze sterven in grote aantallen. Bijzonder was dit jaar ook had de ongefilterde lozing van afvalwater in het Zuid-Amerikaanse Titicacameer. Dat veroorzaakte een massale uitsterving, waarbij vooral zeldzame titicacakikkers het loodje legden.

Andere massa-extinctie, waarschijnlijk veroorzaakt door een ziekteverwekker en omgevingsfactoren, is het sterven van 85.000 Saiga antilopen in Kazachstan.

Lichtpuntjes waren er volgens het WWF maar zeer zelden. De hoeveelheid Iberische lynxen is met driehonderd exemplaren toegenomen. Dankzij een beschermd gebied in Rusland zijn er nu ook weer ongeveer 70 Amoerluipaarden (foto). Het gebruik van het WWF-embleem heeft zijn vruchten afgeworpen. De populatie van de reuzenpanda is sinds de telling van 2004 met meer dan 1860 dieren toegenomen.