Saaie studenten van tegenwoordig


Studenten blijken helemaal niet zo’n wilde levensstijl er op na te houden als hun imago wil. Althans, de gemiddelde eerstejaars van Rijksuniversiteit Groningen blijkt tamelijk saai – eh – serieus. Dit vaak tot eigen verrassing. Studenten zelf vermoeden dat studiegenoten de bloemetjes veel beter buiten zetten dan zijzelf.

Geen party animal. Of zou het aan de kortingen op studiebeurzen liggen?

Tom Postmes en Marlon Nieuwenhuis van het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid ondervroegen zo’n duizend eerstejaars studenten van de lichting 2009/2010 over alles wat god verboden zou hebben. Alcohol- en drugsgebruik, onveilige seks, agressie en criminaliteit. De helft van deelnemers kregen op twee momenten later in het jaar nog een keer vragen te beantwoorden.

Een derde van de respondenten is man en tweederde vrouw. Meer dan een op vijf lid is van een studentenvereniging. Uitkomst? Mannelijke studenten drinken gemiddeld tien glazen alcohol per week, vrouwen zes. Met 21 glazen voldoen leden van studentenverenigingen duidelijk meer aan het beeld van een liederlijk studentenleven.

Uit het onderzoek blijkt ook dat drank niet alles kapot maakt wat een student lief is. Academische prestaties hebben weliswaar te lijden onder drankmisbruik. Alcohol zorgt ook dat studenten zichzelf in potentieel gevaarlijke situaties plaatsen – denk aan agressie en onveilige seks. Maar het zorgt ook voor sociale smeer en minder eenzaamheid. Onder sociale druk drinken gaan studenten in de loop van hun studie aanzienlijk meer drinken.

Beeld: Prettyinprint, Flickr

Follow CEO_ME on Twitter