2024: crisis in de literatuur


De recente economische crisis gaat rotboeken opleveren. Alleen moet je daar nog wel een jaar of elf op wachten. Gevoelige zielen die nu nog op de middelbare school zitten, zijn dan zo ver dat ze een schrijversloopbaan beginnen. En waar gaan ze over schrijven? Hun jeugd, toen het allemaal zo moeilijk was en vader werkloos thuis zat.

Die conclusie mogen we volgens Britse onderzoekers wel trekken. Ze onderzochten een eeuw aan literatuur en legden de resultaten naast economische ontwikkelingen. Ze ontdekten een duidelijke correlatie. Steeds als het economisch niet goed gaat, levert dat 11 jaar later een hausse aan boeken op waar je niet vrolijk van wordt.

Onderzoekers van de University of Bristol analyseerden met de computer 5 miljoen gedigitaliseerde boeken op het voorkomen van negatieve woorden als angst, treurigheid, ergernis en rouw; maar ook op blije woorden als blijdschap en verrassing. Een dik decennium na het hoogtepunt van een crisis kwamen er vooral boeken uit met een zwaarmoedige woordenschat.

Het verklaart de negatieve boeken van de jaren dertig (toen bijvoorbeeld raspessimist George Orwell – foto – begon te schrijven) en tachtig, beide in de nasleep van grote crises. En wellicht ook de uitkomst van een ander literatuuronderzoek, vorig jaar. Daaruit bleek dat de Engelstalige literatuur in de jaren vijftig ineens veel egocentrischer werd. Economisch ging het toen erg goed.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad PlosOne.