2016 duurt seconde langer


klok

Bowie, prinses Leia en Prince zijn dood, de poolkappen smelten rapper dan ooit tevoren. Nee, 2016 is niet een bijzonder goed jaar geweest voor de planeet. En dan gaat dat jaar nog eens een seconde langer duren ook.

Op 31 december volgt op 23.59.59 de tijd 23.59.60, een aanduiding die er anders niet is. Die schrikkelseconde is nodig omdat de draaiing van de aarde niet constant is. We draaien steeds iets langzamer, zodat daarop alle klokken moeten worden aangepast. Zou dat niet gebeuren, dan liep de aarde steeds meer achter bij de tijd, wat voor zaken als ruimtevaart en wetenschap een grote ramp zou betekenen.

We hebben al schrikkelsecondes sinds 1972. In dat jaar werd zelfs twee keer een schrikkelseconde toegepast. Sindsdien was het bijna twintig jaar bijna elk jaar raak, de aarde was zo ver achter geraakt, dat een grootschalige aanpassing nodig was. Sinds de jaren negentig zijn schrikkelsecondes zeldzamer, toevallig hebben we vorig jaar eentje meegemaakt in de zomer en nu weer.

Computers hebben soms moeite met de extra seconde. Bij luchtvaartmaatschappij Quantas gingen in 2012 alle systemen plat na het invoeren van de schrikkelseconde. Ook sommige sites gingen op zwart omdat ze niet goed waren geprogrammeerd op de extra tijd.

Vandaar dat steeds meer wetenschappers pleiten voor het afschaffen van dit systeem. Computers die afhankelijk zijn van een zeer accurate tijd zouden dan een correctie moeten toepassen. De rest kan gewoon blijven draaien op de standaardtijd. Mocht dat gebeuren – de beslissing valt volgend jaar – dan lopen we tegen 2100 bijna 3 minuten achter.