2011 zelfde temperatuur als 1997


Het jaar 2011 is historisch gezien warm, maar afgezet tegen de afgelopen jaren relatief koel. Dat maakt de Britse Met Office bekend. Ze berekenden dat de gemiddelde wereldwijde temperatuur dit jaar op 14,36 graden uitkomt. Dat is bijna exact de gemiddelde temperatuur van 1997.

Na dat jaar liep de temperatuur op; sinds 2001 is de gemiddelde wereldtemperatuur tussen de 14,4 en 14,5 graden. Die tiende graad extra lijkt niet veel, maar is op wereldwijde schaal het verschil tussen een koele zomer en een hittegolf.

De Britse cijfers bevestigen metingen van Nasa en de Amerikaanse overheid.

lichte daling van de wereldtemperatuur betekent volgens de Met Office niet dat het broeikaseffect over is. Ze zijn waarschijnlijk het gevolg van la Niña, een golfstroom in de Stille Oceaan waarbij koel water naar de oppervlakte stroomt.

Ondanks de koele temperaturen dit jaar waarschuwt de Australische overheid dan ook voor de gevolgen van stijgende temperaturen. In een rapport van de Australische gezondheidsdienst staat dat global warming halverwege deze eeuw voor ‘duizenden’ doden zal zorgen. Het toch al hete Australië krijgt dan ieder jaar vijftig dagen van meer dan 35 graden voor de kiezen.

Follow Faqtman on Twitter