2000 jaar oud skelet in water


skeletvondst

Voor de kust van het Griekse eiland Antikythera hebben archeologen een bijzondere vondst gedaan: een schip uit de tijd rond het jaar nul met daarin een skelet. Het gaat om een handelsschip uit de eerste eeuw van onze jaartelling, dat waarschijnlijk uit het Midden-Oosten onderweg was naar Griekenland. Via DNA-proeven is vast komen te staan dat het skelet dat archeologen aan boord vonden, uit dezelfde tijd stamt.

Skeletvondsten zijn uiterst zeldzaam in zee. Vissen eten de resten van mensen meestal grotendeels op. Erosie en stromingen zorgen dat botten niet meer als zodanig herkenbaar zijn en meestal worden verspreid over een groot gebied. Volgens het Deense Natuurmuseum, dat de analyse van de botten deed, zijn deze echter zeer goed bewaard gebleven. Hoe dat kon, is onbekend. Maar dat maakt de archeologen die het schip hebben opgegraven niet minder blij.

Niet dat het schip een nieuwe vondst is. Sponsduikers wisten al sinds het begin van de vorige eeuw dat er een wrak voor de kust van Antikythera ligt. Maar de opgraving is nu pas begonnen, onder leiding van het Amerikaanse Woodshole Institute. Zij hopen door de analyse van het schip meer te weten te komen over de handel in dit gebied.

De botten zullen verder worden onderzocht op genetische informatie. Ze kunnen informatie bevatten over de herkomst van de dode, zodat we een nog beter inzicht krijgen in het leven in de eerste eeuw.