18.000 nieuwe soorten ontdekt


Lasiognathus dinema

Deze vis mag er dan gruwelijk uitzien, hij is door het International Institute for Species Exploration uitgeroepen tot een van de belangrijkste ontdekkingen van vorig jaar. In totaal 18.000 nieuwe planten en dieren zijn in 2015 ontdekt, aldus het instituut, dat daaruit een top tien samenstelde om de nieuwkomers in de biologieboeken in het zonnetje te zetten.

Daaronder de vleesetende plant Drosera magnifica, de eerste ontdekking ooit via Facebook. Op een post op het sociale netwerk was een plant te zien die geen bioloog kende. Na enige speurwerk bleek de foto in Brazilië te zijn genomen en kon het origineel worden opgespoord.

De vis op de foto, de Lasiognathus dinema, werd in de Golf van Mexico opgehengeld en meet slechts 5 centimeter. Het is een kleinere Diepzeehengelvis met een doorzichtige bruinige huid. Geen schoonheid en dus kreeg het dier dan ook geen bijnaam. Dat overkwamen een in Peru ontdekt kevertje wel, die was zo schattig dat het Paddington werd genoemd.

Verder in de top 10: een zeepaardje, schildpadden en een boom die werd ontdekt aan een drukke weg in Gabon. Vooral dat laatste voorbeeld bewijst dat soms recht voor onze snufferds nog planten en dieren te vinden zijn die niemand kent. De beste kans op een ontdekking maak je in de tropen, waar alle levende nieuwe soorten in de top 10 vandaan komen.