177.000 euro voor speelgoedje


Spullen die in beroemde films zijn gebruikt, brengen veel geld op, dat was al bekend. Maar een veiling in de Verenigde Staten heeft alle records gebroken. Het hoogtepunt? Een phaser, het laserwapen uit Star Trek, ging weg voor een ongelooflijke 177.000 euro. De phaser is gebruikt in de tweede serie van Star Trek in de jaren zestig en werd ‘bediend’ door niemand minder dan Captain Kirk.

Bij de veiling, georganiseerd door Julien’s Auctions in Hollywood, kwamen verder spullen uit onder meer de Lord of the Rings trilogie en de Mission: Impossible films onder de hamer. Een verkenningsvoertuig uit de eerste Aliens film ging voor 8000 euro; een jurkje van Marilyn Monroe voor 20.000.

Het meest in trek zijn spullen uit science fiction films, bleek op de veiling. Een speldje dat te zien was op het revers van Liam Neesson in Schindler’s List bracht minder dan 3000 euro op, de jurk die Glenn Close droeg op de Oscar uitreiking in 1990 deed maar 1900 euro. Glenn had overduidelijk een laserwapen moeten afschieten op een buitenaards wezen om meer uit die jurk te halen.