17 vrouwen voor iedere man


krijger

Vrouwen die het nu moeilijk vinden om een man te vinden: het kan nog erger. Rond 7000 jaar geleden verdween ineens een groot deel van de mannelijke bevolking op aarde. Genetisch onderzoek toont aan dat het mannelijke Y-chromosoon binnen tientallen jaren erg zeldzaam werd. Oftewel: er waren bijna geen mannen meer. Wetenschappers denken nu te weten hoe dat komt.

Het uitsterven was ernstig, op iedere 17 vrouwen liep in de steentijd op sommige plekken in Europa, Azië en Amerika nog maar één man rond. Probeer dan maar eens een echtgenoot te vinden. Een internationaal team van genetici heeft geprobeerd die gekke situatie te verklaren met hulp van computersimulaties die veranderingen in het erfgoed in de tijd terug volgen. Dat is gelukt.

De verklaring van de historici en genetici draait allemaal rond clans. In die tijd begonnen mensen steeds meer samen te klonteren in verbanden van een of een paar families, de clans. Landbouwmethodes verbeterden snel en binnen de clans werd samengewerkt, waardoor mannen tijd over hadden. Die begonnen ze te besteden aan oorlogje voeren met andere clans. Het moet vaak zijn voorgekomen dat alle mannen van een clan het loodje legden.

Vrouwen deden daar niet aan mee – heel verstandig. Met de introductie van clans begonnen zij steeds mobieler te worden. Een leuke echtgenoot werd vaak bij een naburige clan gevonden, waardoor de genetische ontwikkeling van vrouwen sneller ging dan die van mannen. Die kwamen steeds vaker om voor ze gelegenheid hadden zich voort te planten. Vrouwen voerden geen oorlog en overleefden ook nog eens vaker. Ook zullen er in deze harde tijden meer meisjes zijn geboren, wat zorgde dat ze met veel meer waren.

Het viel de onderzoekers op dat de teruggang in het aantal mannen op meerdere plekken op de wereld vrijwel gelijktijdig voorkwam. Mensen maakten dus overal dezelfde ontwikkeling door. Mannen hebben moeten leren dat je met geweld weinig oplost, het levert alleen maar weduwes op.