17 jaar langer leven


Het is mogelijk 17 jaar langer te leven dan de gemiddelde mens. Het enige dat je daarvoor moet doen is niet roken, geen of weinig rood vlees en worst eten, slank blijven en niet drinken. Met die ontnuchterende boodschap komen gezondheidskundigen van het Duitse kankercentrum Krebsforschungszentrum (DKFZ). Ze doen deze uitspraken na een bevolkingsonderzoek onder 25.000 mensen.

Van alle maatregelen die je kunt nemen, is niet roken de belangrijkste. Peuken verminderen het leven van een man gemiddeld met 9, van een vrouw met 7 jaar. Het volgende grote risico is zwaarlijvigheid, nog voor de consumptie van veel alcohol en rood vlees. Opmerkelijk: ook te weinig lichaamsgewicht verhoogt het risico op vroegtijdig sterven een beetje.

Wie al het risicovolle gedrag tegelijk vertoont, heeft helemaal een probleem. Veel van deze factoren, zoals roken en dik zijn, versterken elkaar nog eens. De kans om dan oud te worden is gering. Wie al deze zaken echter nalaat, mag zich verheugen op 17 jaar (man) of 14 jaar (vrouw) meer levensjaren in relatief goede gezondheid. Hoe langer iemand gezond leeft, hoe hoger de kans op een lang leven. De onderzoekers zien de effecten van bijvoorbeeld dik zijn al vanaf 4 jaar.