Veroudering te stoppen?


Een Amerikaanse arts beweert het verouderingsproces te kunnen omkeren. Doorbraak of hersenspinsel?

Stel je voor dat je op je tachtigste nog een kind kunt krijgen. Dat je er op die leeftijd uitziet als een jonge god(in), met een strakke huid en een conditie om u tegen te zeggen. Volgens dokter Ronald DePinho van Harvard University is dat binnenkort mogelijk.

Een van de mechanismes waardoor we verouderen is dat onze dna-strengen op een bepaald moment steeds een ‘stukje’ kwijtraken. Het lichaam gaat daardoor langzaam achteruit, bij iedere celdeling zit er minder genetische informatie in het dna. Uiteindelijk sterven cellen daardoor en de bezitter wordt ziek of sterft.

Gaat de mens voor God spelen? Als we niet meer verouderen verandert dat alles aan onze levens. Foto: © Lumy010 | Dreamstime.com.
DePinho experimenteerde de afgelopen jaren met muizen waarbij het dat mechanisme uitzette. Hij manipuleerde bij de muizen de telomeren, dat zijn de uiteinden van een streng dna die normaal in de loop van het leven afbreken. Deze uiteinden kunnen weer aangroeien door het toedienen van een stof die telomerase heet.

Ieder dier maakt die stof aan, maar stopt daar na een bepaalde leeftijd daarmee. DePinho heeft nu een methode ontdekt om de aanmaak van telomerase bij muizen weer op te starten. Een muis die in mensenleeftijd tachtig was, werd daardoor opnieuw vader van een boel kleine muisjes. Zijn spieren, huid en botten waren weer jeugdig.

Als medici deze methode ook op mensen toe kunnen passen, zouden we veroudering kunnen afremmen of zelfs kunnen stoppen. Ziektes als Alzheimer behoren dan tot het verleden. Maar medici waarschuwen dat het ontwikkelen van zo’n methode nog wel tien jaar op zich laat wachten. Bovendien is onbekend wat er met mensen zal gebeuren als we ze eeuwig jong laten zijn.

Het volledige onderzoek staat in het huidige nummer van Nature.

Follow Faqtman on Twitter