15 miljard bomen jaarlijks gekapt


bladeren

Er zijn 3,04 biljoen bomen op onze planeet. Voor het eerst heeft iemand de moeite genomen ze te tellen, en wel Thomas Crowther van de Amerikaanse Yale University. Hij gebruikte opgaven die landen zelf doen en computermodellen om achter het aantal bomen te komen. Zo kwam hij op 400.000 waarnemingspunten. Eerdere schattingen gebruiken satellietendata.

Crowther heeft slecht nieuws: per jaar verdwijnen 15 miljard bomen, een bos zo groot als twee keer België. Het land met de meeste bomen is Rusland, hier staan 640 miljard exemplaren. Als boom wordt gezien een houtachtige plant met een stam van minstens 10 centimeter doorsnee.

Qua oppervlakte zijn de tropische regenwouden het meest intensief boomhoudend, 43 procent van alle bomen wereldwijd komt daar voor. In tropische gebieden komt echter ook de meeste kaalslag voor. Zo’n 200.000 vierkante kilometer bos verdwijnt ieder jaar. Het ergst is de ontbossing in Afrika, hoewel ook Zuid-oost Azië veel kap kent.

In Europa neemt het aantal bomen juist weer toe. Hier zijn programma’s ontworpen om bomen te planten. In andere landen is kap niet gereguleerd, wat bijna altijd in minder bomen per inwoner resulteert. De Pakistanen hebben de minste bomen, met negen per persoon; de Canadezen de meeste. Daar zijn 9000 bomen per persoon.

De studie staat in Nature.