140 worden dankzij bacteriepil?


Duizenden jaren oude bacteriën in gletsjerijs die mensen 140 laten worden. Het klinkt als een film, maar toch kan het waar zijn.

De bacterie in kwestie heet Bacillus F en hij is bevroren sinds de ijstijd. De ziekteverwekker werd ontdekt in het gebied rond Mamontovoye in Jakoetië (Siberië). Daar zijn ook overblijfselen van mammoeten gevonden. Onderzoekers hebben vliegen en later muizen met de bacterie geïnjecteerd en kwamen zo tot de ontdekking dat de levensverwachting van beide dieren hierdoor verdubbelt, zo meldt de Britse krant Daily Mail.

Wetenschapper Anatolia Brushkova van de universiteit van Novosibirsk die het onderzoek leidt, denkt dat ook mensen door deze bacterie twee keer zo lang kunnen leven. De gemiddelde levensverwachting zou dan omhoog schieten tot rond de 140.

Er is nog geen beeld van de bacillus-F. Dit is een foto van de e-coli bacterie.
Er is nog geen beeld van de bacillus-F. Dit is een foto van de e-coli bacterie.

Bij een experiment met muizen wist de Russische wetenschapper de gemiddelde levensverwachting van gewone exemplaren vast te stellen op 589 dagen. Een groep die met de bacterie werd geïnjecteerd, leefde echter gemiddeld 906 dagen. De dieren waren bovendien fitter en gezonder, en veel actiever, en wetenschappers zagen een grote stijging in de spieractiviteit van deze muizen.

Ook mensen zouden van de bacterie kunnen profiteren, staat in de Daily Mail te lezen. Een pil met daarin de voorwereldlijke bacterie zou mensen met gemak boven een gemiddelde levensverwachting van honderd jaar kunnen tillen. Als het bij mensen net zo goed werkt als bij dieren, zou 140 zelfs haalbaar moeten zijn.

Of de bacil inderdaad zo werkt als de Britse krant schrijft, is nog even afwachten. De krant is vooralsnog de enige bron over dit onderzoek. Er is nog geen publicatie geweest in een wetenschappelijk blad, noch is er op internet een spoor te vinden van Anatolia Brushkova, anders dan het verhaal uit de Britse krant. Mailtjes van Faqt aan de universiteit van Novosibirsk zijn tot nu toe onbeantwoord.

Het gebied rond Mamontovoye, waar de bacterie is ontdekt op Google Maps. Verdere details over de vindplaats ontbreken nog.
Het gebied rond Mamontovoye, waar de bacterie is ontdekt op Google Maps. Verdere details over de vindplaats ontbreken nog.