Televisie slecht voor kinderziel


Verberg de afstandsbediening. Sloop de gameconsole. Naar een scherm kijken is gewoon slecht voor kinderen.

Kinderen die veel tijd doorbrengen voor de televisie of met een game hebben meer last van psychische problemen. Daaronder ruzie met leeftijdgenoten, emotionele problemen, hyperactiviteit of ongehoorzaamheid. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Bristol (GB).

Kijken leidt tot psychische crisis.
De onderzoekers hebben 1013 kinderen tussen de 10 en 11 geïnterviewd over hun gemiddelde dagelijkse uren televisie of het spelen computerspelletjes.

Kinderen rapporteerden een ‘schermtijd’ tussen de nul en vijf uur per dag. De kinderen kregen ook vijfentwintig vragen voor hun kiezen over hun psychische gesteldheid. Hun lichaamsbeweging werd een week lang gemeten met behulp van een accelerometer, die werd gedragen rond het middel.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen die twee uur of meer per dag televisie kijken of spelen op een computer, meer kans hebben op psychische klachten. Zelfs kinderen die lichamelijk actief zijn, maar meer dan twee uur per dag voor een scherm zitten, hebben een verhoogd risico op psychologische problemen. Daaruit leiden de onderzoekers af dat het scherm de hoofdschuldige is.

Eerdere studies suggereerden nog dat de negatieve gevolgen van naar een scherm turen konden worden verholpen door het vergroten van de lichamelijke activiteit. Maar nee dus.

© Brad Wynnyk | Dreamstime.com