12 miljard mensen in 2100?


De wereldbevolking zal blijven groeien, ook na 2050. Tot nu toe werd door demografen aangenomen dat in de tweede helft van deze eeuw de groei van het aantal mensen zou stabiliseren. De aarde zou dan 9 miljard inwoners hebben en er niet meer bij krijgen.

Maar dat is niet het geval, zegt een commissie van de Verenigde Naties in een nieuwe studie. De wereldbevolking zal groeien van 7,2 miljard mensen vandaag de dag te naar 10 tot 12 miljard in 2100, concludeert de Population Division van de Verenigde Naties (VN) in New York . De onderzoekers hebben VN-cijfers voor het jaar 2012 statistisch geanalyseerd. Belangrijkste reden voor de stijging zijn de aanhoudende hoge geboortecijfers in Afrika.

Tot nu toe werd aangenomen dat een stijgende welvaart zou zorgen voor dalende geboortecijfers. Maar dat lijkt in Afrika niet het geval. De wetenschappers onderwierpen de laatste cijfers aan nieuwere methoden van de kansrekening. Op deze wijze wordt de prognose zal nauwkeuriger, schrijven de onderzoekers. De eerder genoemde 9 miljard is een absolute ondergrens, ontdekten ze.

De wetenschappers geloven dat in Aziƫ halverwege deze eeuw de piek wordt bereikt. In Afrika zal de bevolking echter meer dan verviervoudigen ten opzichte van vandaag. Er komen daar ongeveer een miljard mensen bij tot 2100. Westerse landen blijven stabiel maar vergrijzen. Als er niets drastisch aan de pensioenleeftijd wordt gedaan, zal over een paar decennia in het westen tegenover iedere gepensioneerde slechts 1,4 werkende staan.