Rivieren in rode cijfers


De rivieren van de wereld zijn in gevaar en daarmee ook mens en dier. Een internationaal onderzoeksteam heeft de handen ineengeslagen en luidt de noodklok.

In het eerste wereldwijde onderzoek naar rivieren op alle continenten leggen de wetenschappers de ernstige bedreiging van onze biodiversiteit en watervoorziening bloot. De resultaten zijn in de nieuwste editie van Nature gepubliceerd en alle data zijn te bekijken op hun site Riverthreat.net.

De onderzoekers constateren dat geïndustrialiseerde landen vooral investeren in symptoombestrijding met tijdelijke technische oplossingen, in plaats van structurele bescherming van hun rivieren te realiseren. Ontwikkelingslanden steken al helemaal weinig of niets in structurele oplossingen van het waterprobleem. De risico’s van onachtzaamheid zijn echter enorm en bedreigen onze toekomstige watervoorziening.

Rode probleemgebieden drinkwaterverbruik

Voor het onderzoek werd een internationale databank aangelegd waarin alle informatie over onder meer vervuiling, overbevissing, drinkwaterverbruik en veeteelt werd verzameld. Op Riverthreat.net zijn confronterende wereldkaarten te zien die de knelpunten in kleur weergeven.

Beeld: Angus Kirk en Riverthreat.net