Kattenparfum onweerstaanbaar


Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn leeuwen en cheeta’s dol op parfum. En ze hebben zo hun voorkeur.

In een dierentuin verdrongen twee cheeta’s zich telkens rond een boom die was ingespoten met Calvin Kleins ‘obsession for men’.

Het reukorgaan is een van de belangrijkste zintuigen bij katachtigen. Onderzoekers gebruiken daarom regelmatig parfum om dieren van dichtbij te bestuderen. Ook wildlife-fotografen en filmmakers lokken dieren met allerlei geuren.

Moeders, hou je grote katten binnen.

‘Maar dieren laten ook zelf overal luchtjes achter’, zegt Pat Thomas van de Amerikaanse Bronx Zoo, dat de geurtest uitvoerde. ‘Met geurtjes markeren ze hun territorium of verleiden er partners mee als ze zich willen voortplanten.’

Denk maar eens aan je eigen kater – of die van de buren. Als die na zes tot negen maanden geslachtsrijp is, gaat hij sproeien.

Het is niet duidelijk waarom de Cheeta’s in de Bronx Zoo een voorkeur hebben voor het bekende mannenparfum. Parfumfabrikanten houden hun ingrediënten angstvallig geheim. Bekend is wel dat populaire luchtjes al duizenden jaren worden gemaakt van een stof uit de klier van het muskusdier, een hertachtige uit Azië.