Mannen komen niet van Mars


Komen mannen van Mars en vrouwen van Venus? Nou nee, zeggen steeds meer neurowetenschappers. De seksen komen gewoon van dezelfde planeet.

Neurowetenschapper Gina Rippon van Aston University bijvoorbeeld hekelt de stroom aan boeken met titels als The Essential Difference (waarin psychiater Simon Baron-Cohen stelt dat het vrouwelijke brein beter in empathie is en dat het mannelijke brein analytischer is ingesteld), Men are from Mars, Women are from Venus (John Gray) en The Female Brain (waarin ene Louann Brizendine beweert dat vrouwen hun leven lang slachtoffer zijn van fluctuerende hormoonspiegels). Rippon, en met haar meer collega’s in de neurowetenschappen, noemt het een ‘neurohype’ en ‘badinerende onzin’. Kennelijk zijn mensen nog steeds dol op mogelijke verschillen tussen mannen en vrouwen.

‘Er bestaat wel onderzoek waaruit lichte verschillen blijken, maar die onderzoeken zijn te kleinschalig en bovendien nooit getest en opnieuw gedaan door andere wetenschappers’, aldus Cordelia Fine.

‘In de Victoriaanse tijd bedachten wetenschappers dat vrouwen met een ander hersendeel nadenken dan mannen. In de jaren vijftig kwam men met het idee dat de ‘inferieure’ denkcapaciteit van vrouwen komt door hormonen. Nu zouden mannen en vrouwen verschillende hersenenstructuren hebben. Daar is nog helemaal geen bewijs voor’, aldus Rippon in The Sunday Times.

De populariteit van man/vrouw-verschillen is niet zo verwonderlijk. Het helpt immers een hoop misverstanden tussen mannen en vrouwen zo makkelijk verklaren. Het is bovendien een mooi excuus om te berusten in de dingen die je doet of juist niet (goed) beheerst, omdat je nu eenmaal een man of een vrouw bent. Ouders wijzen graag op de typische meisjes-bezigheden en jongens-bezigheden van hun kinderen die ze ‘helemaal zelf’ hebben bedacht.

In haar nieuwe boek Delusions Of Gender maakt psycholoog Cordelia Fine (Macquarie University, Sydney) eveneens korte metten met neuroseksisme aan de hand van wetenschappelijk onderzoeken.

Typisch vrouwelijk gedrag of mannelijk gedrag wordt ons al heel jong aangeleerd, zo concludeert ze. We volgen simpelweg het voorbeeld dat we hebben en krijgen vanaf ons prilste bestaan signalen hoe je als jongen of meisje je dient te gedragen.

Zijn hiermee we hiermee terug in de jaren zeventig beland, toen de wijzer van nature sterk naar nurture uitsloeg, vooral onder fanatieke feministen? Nee hoor, alleen stelt Fine de balans die de afgelopen jaren weer stevig naar nature is uitgeslagen drastisch bij.

‘Er bestaat wel onderzoek waaruit lichte verschillen blijken, maar die onderzoeken zijn te kleinschalig en bovendien nooit getest en opnieuw gedaan door andere wetenschappers. Toch worden de resultaten van dat soort onderzoeken makkelijk geaccepteerd en verspreid.’ Kennelijk voldoen ze aan onze culturele verwachtingen. Tijd om de bestseller Mannen komen van Mars… uit 1992 in de prullenbak te doen, aldus Fine.

Beeld: Akeg