100-jarigen hebben gewoon mazzel


Waarom worden sommige mensen erg oud? Het ligt in ieder geval niet aan hun levensstijl, zo blijkt uit onderzoek.

Ze begon op haar 17e te roken. Niet een paar peuken, maar een pakje per dag. Aan stoppen heeft ze nooit gedacht. Ze is nu 107 en rookt nog steeds.

De anonieme proefpersoon in het Lang-Leven onderzoeksproject van de Yeshiva universiteit uit New York is een goed voorbeeld van hoe het gedrag van zeer oude mensen wetenschappers steeds weer verbaast.

Foto: © Nilsz | Dreamstime.com
Het project probeert bij een groep mensen van tussen de 95 en 110 te achterhalen wat het geheim is van hun hoge leeftijd.

Een ding weten de onderzoekers nu zeker: het is niet het gezonde gedrag van hun proefpersonen.

De levensstijlen van de superoudjes zijn namelijk vergeleken met een onderzoek naar de leefgewoontes van een grote groep zestigjarigen uit de jaren zeventig. De honderdjarigen van nu blijken zich keurig te gedragen als de gemiddelde mens toen: ze roken net zo veel, zijn net zo vaak te zwaar en ze sporten (of niet) ook net zo veel (of weinig) als hun leeftijdsgenoten in de jaren zeventig.

Alleen zijn bijna alle mensen die toen werden onderzocht inmiddels dood en de mensen in het Lang-Leven project niet. Hoe komt dat? Als het niet hun levensstijl is, dan moet het wel genetisch zijn, concluderen de onderzoekers. Iets in hun lichaam zorgt dat ze geen kanker of hart- en vaatziekten krijgen, zoals de meeste mensen. Wat dat ‘iets’ is, dat moet verder worden onderzocht, dan kan er misschien een pil van worden gemaakt.

De biologen waarschuwen ondertussen wel dat hun onderzoek geen vrijbrief is voor roken en niet sporten onder het mom ‘mijn genen bepalen hoe oud ik word’. Een gezonde levensstijl kan het leven wel degelijk verlengen, tot wel 15 jaar. Alleen zul je niet boven de honderd worden als het je niet is gegeven.

Follow Faqtman on Twitter