‘100-jaar ruimteschip nodig’ (en Google financiert het)


Nasa steekt 1,5 miljoen dollar in het ontwerpen van een ruimteschip dat honderd jaar weg kan blijven.

Ruimtevaart is tot nu toe niet meer geweest dan een beetje spelevaren in de directe omgeving van de aarde. Goed, we zijn naar de maan geweest, maar op de schaal van ons zonnestelsel is dat een reis van Utrecht naar Breukelen. Als we verder willen, zeg van Utrecht naar Groningen, Kopenhagen of Tokio, dan zullen we het anders aan moeten pakken.

Dat is zo ongeveer de denkwijze van de leiding van Nasa. Daar wordt momenteel druk nagedacht over de toekomst van ruimtevaart.

'Ouderwetse' ruimtevaart: onbemande voertuigen, korte missies. Zoals hier de Mars Rover. Als het aan Nasa ligt, gaan we nu verder.
Bijvoorbeeld een bemande vlucht naar Mars. Eentje die alleen heen gaat, en niet meer terug. Of een vlucht die ons zonnestelsel helemaal verlaat.

Voor zulke plannen is een ruimteschip nodig met iets extra’s. Een ruimteschip dat bijvoorbeeld honderd jaar weg kan blijven, zegt Pete Worden, directeur van het Nasa Ames Research Center, het onderzoekscentrum van Nasa.

Hij kondigt een groot nieuw project aan om zo’n ruimteschip te ontwerpen. Daarvoor is 1,5 miljoen dollar subsidie beschikbaar. Het bouwen kost uiteraard nog wel wat meer. Vandaar dat Worden de miljardairs van de wereld oproept om een fonds te stichten om de missie te financieren. Larry Page, co-oprichter van Google heeft al belangstelling getoond.

Het uiteindelijke doel van het ‘eeuwige’ ruimteschip is om andere planeten te koloniseren, zo liet Worden weten op een discussieavond in San Francisco. ‘Twintig jaar geleden werd je ontslagen als je daarover sprak bij Nasa. Nu is het een realistisch doel.’

Follow Faqtman on Twitter