10 dagen baard aantrekkelijk


Eeuwenoud mysterie voor mannen: wat vinden vrouwen aantrekkelijk? De wetenschap heeft een antwoord, een baard van 10 dagen. Aan de University of New South Wales in Australië werd aan een groep heteroseksuele mannen en vrouwen gevraagd naar foto’s van mannen te kijken. Op die foto’s waren de mannen geschoren, hadden ze een baard van 5 en 10 dagen en een volle baard.

De mannen en vrouwen moesten beantwoorden of de mannen op de foto’s aantrekkelijk waren, hoe gezond ze er uit zagen en of het goede vaders zouden zijn. Vooral de vrouwen sloegen bij alle categorieën aan op de foto’s van mannen met een 10-dagen baard. Die waren aantrekkelijk, gezond en vast ook perfecte pappies.

Bij de mannen scoorden de mannen met een stoppelbaardje ook hoog, maar ook de kerels met een volle baard. Vrouwen die in de vruchtbare fase van hun cyclus zaten, beoordeelden mannen met een 10-dagen baard als nog mannelijker dan vrouwen die niet vruchtbaar waren.

Slecht nieuws voor Gilette: gladgeschoren mannen waren het minst aantrekkelijk. Een gladde wang scoorde alleen goed in de categorie gezondheid. Qua aantrekkelijkheid verdween de foto bij vrijwel alle vrouwen onderop de stapel, zo schrijven de onderzoekers in hun rapport The role of facial hair in women’s perceptions of men’s attractiveness, health, masculinity and parenting abilities.