Volgende James Bond een vrouw? Andere aanpassingen aan de creatie van Ian Fleming


James Bond

De volgende James Bond is een vrouw, meldt de Britse krant Daily Mail. Voor puristen is het een gotspe, maar Bond lijkt sowieso niet meer op de figuur die Ian Fleming ooit bedacht. Hij maakte bovenstaande schets om zijn creatie een gezicht te geven. Dit zijn onverwachte kanten aan Bond.

1. Bond is een kettingroker
In de oorspronkelijke boeken over Bond, geschreven door Ian Flemming, wordt wat afgepaft. Flemming tekent in één boek zelfs op de James Bond wel zeventig sigaretten per dag rookt. Sean Connery rookte in de films soms een peuk, Roger Moore lurkte aan sigaren. De latere Bonds rookten niet.

2. Bond was een stripfiguur
James Bond Junior was een strip die in 1990 het licht zag. In het Amerikaanse beeldverhaal wordt een jonge neef van Bond opgevoerd die het opneemt tegen allerlei schurken van de organisatie SCUM. De strip was een totale mislukking.

3. James Bond heeft echt bestaan
Sterker nog, hij heeft boeken geschreven. Toen Ian Flemming de geheim agent bedacht, moest hij een naam hebben. Hij zag een boek over vogels liggen en leende de naam van de auteur, de ornitholoog (vogelkenner) James Bond. De reden? Die naam klonk lekker ‘gewoontjes’, aldus Flemming.

4. Prins Bernhard speelt een rol in de Bond verhalen
De prins der Nederlanden en Flemming leerden elkaar kennen in de Tweede Wereldoorlog. Ze dronken menige borrel. Als grap voert Flemming een schurk op in één van zijn boeken: Count Lippe. Hij lijkt als twee druppels water op Bernhard van Lippe-Biesterfeld.

5. Bond speelt golf
Sean Connery is altijd een beetje Bond gebleven. Als hij golf speelt, dan staat op zijn balletje het merkteken ‘007’.

6. Australisch? Nee!
Nadat Sean Connery ophield Bond te spelen, werd hij eenmalig vervangen door de Australische acteur George Lazenby. Die had zo’n sterk accent, dat veel van zijn tekst later werd ingesproken door een Britse acteur.

George Lazenby als Bond.

7. Amerikaans? Ja!
Wat, James Bond een yank? Helaas, ja. Voor de Britse films werd Bond verfilmd in de VS. Bond werd een Amerikaanse CIA agent genaamd Jimmy Bond. Felix Leiter, de CIA-agent uit de latere films, werd juist een Britse side-kick: ‘Clarence’ Leiter.

8. De Bond-auto: een Bentley
In de oorspronkelijk Bond verhalen van Flemming reed Bond in een Bentley. Alleen in Goldfinger mag Bond achter het stuur van een Aston Martin plaatsnemen. Daarna is het terug naar de Bentleys. In de films heeft Bond ook in BMW’s en een Lotus gereden.