1 april: grappen en grollen


oppassen

Zout in de suikerpot, de vraag of je even tien ‘sper-matjes’ kunt bestellen, folie die over het toilet is gespannen, dit weekend kun je grappen en grollen verwachten. Op 1 april houden we elkaar voor de gek. Maar waarom eigenlijk?

De oorsprong van 1 april is waarschijnlijk het Romeinse festival Hilaria, een feestje dat 21 maart de lente begint. Hilaria duurde een week en bestond uit verschillende serieuze rituelen.

Maar aan het einde van de week was het de burgers van Rome toegestaan om zich te verkleden als narren of politici en grappen uit te halen met buren en vrienden. Zo kon je een jaar lang frustratie afreageren.

april-foolUit dit festijn is waarschijnlijk het Italiaans-Franse gebruik ‘vissen van april’ ontstaan. Daarbij proberen mensen elkaar witte papieren vissen op de rug te plakken. Hilarisch, inderdaad.

In de rest van de wereld is 1 april vooral een dag geworden van de practical jokes. De beste aprilgrappen stammen uit Engeland. Vooral de BBC heeft er een handje van.

Op 1 april 1976 verklaarde de beroemde astronoom Patrick Moore op de BBC dat Pluto en Jupiter op één lijn zouden komen te staan om precies 9.47 uur. Daardoor zou de zwaartekracht tijdelijk worden opgeheven. Moore adviseerde de luisteraars op exact die tijd omhoog te springen. Ze zouden dan blijven zweven.

Er kwamen honderden telefoontjes binnen van luisteraars die beweerden inderdaad ‘iets te hebben gevoeld’. Een vrouw die in de uitzending kwam, vertelde dat ze met elf vrienden door de kamer had gezweefd.