‘Zeemeerminnen bestaan echt’


Zeemeerminnen hebben echt bestaan. Tenminste, dat willen de makers van de documentaire ‘Mermaids: The Body Found’ ons doen geloven. In de documentaire, die binnenkort door Animal Planet wordt uigezonden, vertellen de makers dat oermensen misschien wel de zee in zijn gegaan om overstromingen te overleven. Daar ontwikkelden ze zich uiteindelijk zeemeerminnen, of zwemmende zee-apen.

Ariel uit de Disney-film: De kleine zeemeermin

De documentaire is gemaakt door twee wetenschappers die onderzochten waarom walvissen soms massaal aanspoelen. Nadat ze onder water een mysterieus geluid hadden opgenomen en een gedeelte van een mogelijk zeemeerminnen-skelet vonden in de buik van een witte haai, begonnen ze de puntjes te verbinden: zeemeerminnen – of soortgelijke wezens – hebben misschien wel echt bestaan.

In hun documentaire sommen de wetenschappers opmerkelijke feiten op die hun theorie ondersteunen. Mensen hebben bijvoorbeeld (zwem)vliezen tussen hun vingers, andere primaten hebben dit niet. We hebben vet aan ons lijf dat ons zou kunnen isoleren tegen de kou van het water. Onze hersenen zijn ontwikkeld en dat komt onder andere door voedingsstoffen uit de zee. We kunnen onze adem tot 20 minuten inhouden, andere landdieren kunnen dit niet. Handig, voor onderwater zwemmen! We hebben minder lichaamsbeharing dan apen, dat zwemt makkelijker en babies kunnen direct na de geboorte al zwemmen.

De documentaire is science-fiction en de beelden zijn allemaal met de computer gemaakt, maar dat betekent niet dat de informatie die verteld wordt, nep is. De geluidsopnames van de wetenschappers, die in 1997 zijn gemaakt, zouden zelfs kunnen bewijzen dat zeemeerminnen nog steeds onder ons zijn.

Follow Faqtman on Twitter