‘Sandy veroorzaakt door opwarmende aarde’


Orkaan Sandy, die afgelopen najaar grote delen van de Amerikaanse oostkust verwoestte, was eigenlijk een tropische storm. Dat zeggen onderzoekers in het vakblad Oceanography. De storm begon heel gebruikelijk op de Atlantische Oceaan, zoals ze veel stormen doen. Normaal zwakken deze stormen af in kracht als ze boven de koudere delen van de noordelijke Atlantische Oceaan komen.

Maar omdat een recordhoeveelheid zeeijs is gesmolten afgelopen zomer, was het water daar bovengemiddeld warm. Die warmte zorgde er voor dat Sandy extra verwoestende kracht kreeg terwijl ze richting New York afboog.

Sandy was, zo schrijven de onderzoekers van de gerenommeerde universiteiten Rutgers en Cornell, in meer opzichten een perfecte storm. Normaal buigen tropische stormen voor de Amerikaanse kust af naar het oosten, om uiteindelijk in Europa uit te komen als een flinke regenbui. Sandy werd door een hogedrukgebied bij Groenland – mogelijk ook veroorzaakt door klimaatverandering – juist richting het westen gedirigeerd, naar de drukbewoonde kuststrook tussen Washington en Boston. Met alle gevolgen van dien.

Sandy kostte 285 mensen het leven en richtte vernielingen aan in zeven landen. Alleen al in de VS was voor 71 miljard dollar schade.