‘Aangepaste hardloopschoenen overbodig’


<p>Heb je platvoeten en draag je daarom hardloopschoenen die de holling van de voet ondersteunen? Zet ze in de kast of koop de volgende keer maar normale, want je hebt ze waarschijnlijk niet nodig.</p>

Wetenschapper Robin Crompton van de universiteit van Liverpool onderzocht onderzocht 45 paar voeten om te ontdekken hoe een normale voetafdruk eruit ziet. Hij liet de proefpersonen op een loopband met heel veel sensoren wandelen en kreeg zo duizenden voetstappen onder ogen. De resultaten van zijn onderzoek publiceerde hij in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Proceedings of the Royal Society B’.

Van alle proefpersonen die hij onderzocht, had iedereen wel een of twee stappen waarbij de boog van de voet zo ver doorzakte – denk aan platvoeten – dat hij of zij volgens de geldende standaard in aanmerking zou komen voor aangepast schoeisel, maar dat lijkt helemaal niet nodig. Volgens Crompton moet de definitie van ‘normale voetstappen’ aangepast worden omdat die veel breder is dan men voorheen dacht.

Hardlopers die in een sportzaak speciale hardloopschoenen hebben gekocht met daarin extra ondersteuning voor de holling van de voet, hoeven daar voor hun eigen gezondheid waarschijnlijk niet per se op te lopen. Crompton: “Schoenen met veel steun in het midden van de voet zijn misschien niet zo’n goed idee omdat de voet zo ontworpen is dat hij plat wordt tijdens het lopen. Ik zou zoeken naar een schoen die je tenen wiebelruimte geeft en de natuurlijke beweging van de voet niet inperkt.”

Foto: Flickr.com/notsogoodphotography