Zwarte Piet op zijn Oostenrijks


Terwijl in Nederland de discussie over de racistische inslag van Zwarte Piet weer oplaait, hebben ze in Oostenrijk een veel ergere variant.

Even voorstellen: de naam is Krampus. Hij is de Zwarte Piet van Oostenrijk, Kroatië en Hongarije, het lokale helpertje van Sint Nicolaas, die ook in deze landen in december cadeautjes geeft aan brave kinderen.

Alleen is Krampus niet zo onschuldig als onze Zwarte Piet. Die mag dan worden beschuldigd van racisme , Krampus is nog veel minder politiek correct: het is de duivel.

Alleen zijn naam al: Krampus slaat terug op de klauwen van een demon, waarmee hij stoute kinderen pakt om ze mee te nemen naar de hel. Een typische Krampus draagt twee hoorns, een houten masker en een schapenvel. In zijn handen heeft hij ijzeren kettingen of een rietje om kinderen mee te slaan.

Een van de weinige overeenkomsten met onze Zwarte Piet is de mand op zijn rug. Daar zitten cadeautjes in, maar er passen ook stoute kinderen in.

Zwarte Piet kent nog veel meer variaties. In Oekraïne is het een engel, in zuidelijk Duitsland kun je in december Knecht Ruprecht tegenkomen, een helper die lijkt op Sinterklaas, maar gekleed is in stro of een habijt. In Luxemburg is Zwarte Piet een angstaanjagende monnik.

Wanneer het feest van Sint Nicolaas wordt gevierd ligt ook aan waar je bent. In veel landen van Centraal Europa wordt het nog altijd op 5 of 6 december gevierd, compleet met schoen opzetten en pakjes, in Duitstalige landen is het feest verschoven richting Kerstmis.

Follow Faqtman on Twitter