Succes? Draag een T-shirt


Steve Wozniak. Foto: Al Luckow
Waarom wordt de ene persoon een saaie kantoorklerk terwijl een ander een wereldbedrijf opricht, prachtige dingen maakt en schathemelrijk wordt? Het ligt aan hoe je in het leven staat.

Steve ‘Woz’ Wozniak, mede-oprichter van Apple, heeft tijdens een spreekbeurt en radio-optreden in Singapore verteld dat Apple zo’n groot bedrijf kon worden omdat ze er T-shirts dragen.

Woz hield zijn gehoor van duizenden Singaporese studenten in keurige kleding voor dat je creatief moet zijn in de huidige wereld. Dat betekent dat je geen ‘uniform’ moet dragen van overhemd, pak en stropdas. Wees een rebel, zei hij, draag een T-shirt en laat je haren groeien. Dan komt die creativiteit vanzelf. Het ergste wat je kunt doen is proberen niet op te vallen.

Het intens keurige Singapore kreeg een veeg uit de pan. Wozniak hekelde de strenge wetten in het land en de lijfstraffen die bijvoorbeeld nog altijd worden uitgedeeld voor vandalisme. ‘Waar is de creativiteit [in Singapore], waar zijn de grote schrijvers, de geweldige muzikanten?’

Aan het einde gaf hij toe dat Apple ook niet altijd even geweldig is. Als een kenniswerker van Apple een vriend vertelt over een nieuw product, dan wordt hij ontslagen, zo vertelde Woz.