Spiritueel Twitteren in China


Twitteren, de nieuwste en veelgebruikte manier om contact te houden met je vrienden. Of met de Dalai Lama.

Helemaal klaar voor de Dalai Lama
Helemaal klaar voor de Dalai Lama

De spiritueel leider zal vandaag voor het eerst via Twitter een chatsessie houden. Dit is voornamelijk bedoelt om contact te kunnen houden met Chinezen. In China zijn ze namelijk niet zo blij met de Dalai Lama en proberen hem stil te houden tegenover de Chinese bevolking. De Dalai Lama kan dan ook niet een eigen Twitteraccount aanmaken zonder Chinese toestemming, daarom gebruikt hij het account van de Chinese schrijver Wang Lixiong. Ook deze schrijver is in China omstreden omdat hij kritiek heeft op de Chinese invloeden en regels in Tibet.

Tijdens de chatsessie die een uur zal duren zal hij naar verwachting op 250 vragen antwoord geven, ingestuurd door 1100 Chinese mede-twitteraars. Alle Chinezen konden op de ingezonden vragen stemmen via een stemsite van Google, die donderdag gelijk geblokkeerd werd in China. Hoewel Twitter niet te bereiken is in China zal er via een externe server contact worden gemaakt met de vragen en antwoorden die op Twitter verschijnen.

Dankzij dit soort omwegen zitten ruim 150 000 Chinezen op Twitter. China is niet blij met de Twitter actie, vanwege de blokkade die de regering noodzakelijk acht op Twitter maar ook vanwege de hoofdpersoon op de chat: de ‘wolf in monk’s clothing’ zoals de Chinese overheid de Dalai Lama noemt. Twitter biedt een voordeel voor China: de twitteraars moeten het kort houden.

Foto: Flickr