Oudste mensen eten allemaal anders


Wat hebben de oudste mensen op aarde met elkaar gemeen? Ze zweren ieder bij hun lokale eetgewoonten en roken vaak niet.

Een oude knar in Bolivia (hij zou 123 jaar oud zijn) beweert dat paddenstoelen, quinoa, alcohol en coca voor zijn hoge leeftijd hebben gezorgd. Ook wandelt hij graag. Omdat hij geen geboortebewijs heeft, maar slechts een doopbewijs wordt hij overigens niet erkend als de oudste mens op aarde.

De Japanse Misao Okawa (geboren in 1889) mag zich officieel de oudste noemen. Zij stelt dat sushi, vette vis en slapen haar op de been houden. Drie maaltijden per dag en minimaal acht uur slaap is haar recept. In Texas (VS) zweert Pearl Cantrell (105) bij bacon. Niet zo gezond, maar het werkt kennelijk bij haar wel.

De meeste oude mensen wonen op het Japanse eiland Okinawa. Daar wordt veel vis, soja en groenten gegeten en nauwelijks vlees en zuivel. Maar oud worden is niet alleen een kwestie van eten en niet roken. Een groot deel van het geheim van ouderdom ligt besloten in onze genen. Een van Nederlands oudste vrouwen, Hendrikje van Andel-Schipper, liet na haar overlijden in 2005 haar lichaam na aan de wetenschap voor onderzoek. Haar bijzondere genen bleken een aanwijzing voor haar lange leven en het uitblijven van dementie.