Lees dit en je wordt aangeklaagd


Een Amerikaanse krant is het zó zat dat mensen zonder abonnement de website lezen, dat ze met een advocaat dreigen als je hun nieuws bekijkt. Dokken stelletje krenten.

Niet lezen, anders zwaait er wat. Foto: © Nikolay Mamluke.
De Amerikaanse krant North Country Gazette is een gezellig sufferdje uit Suffolk County, Massachusetts. Maar wel een met een attitude. De krant heeft een website, maar die is – als je voorbij de voorpagina bent – alleen voor leden.

Prima, kwestie van een pay wall inrichten, zou je zeggen. Maar nee, dat doet de krant niet. Je kunt de hele krant online lezen, zonder te betalen. Maar als je dat doet, krijg je wel een advocaat achter je aan. Op de voorpagina is het volgende bericht te lezen:

A subscription is required at North Country Gazette. We allow only one free read per visitor. We are currently gathering IPs and computer info on persistent intruders who refuse to buy subscription and are engaging in a theft of services. We have engaged an attorney who will be doing a bulk subpoena demand on each ISP involved, particularly Verizon Droids, Frontier and Road Runner, and will then pursue individual legal actions.

De oproer die het berichtje heeft veroorzaakt in de internetwereld heeft er voor gezorgd dat niemand voorlopig de site kan lezen. Door grote belangstelling is de Gazzette online voorlopig op zwart.

Follow Faqtman on Twitter