Duitse vulkaan op uitbarsten?


De Britse krant Daily Mail meldt dat de enige actieve vulkaan in Centraal-Europa, de Laacher vulkaan in zuid-Duitsland, misschien wel op uitbarsten staat. De vulkaan ligt onder een meer tussen de steden Koblenz en Bonn, op nog geen 300 kilometer van Utrecht. Wanneer de vulkaan daadwerkelijk uitbarst, zullen we daar flink last van krijgen.

De Laacher See bovenop de vulkaan

Even een stukje geschiedenis: De Laacher See is 12.900 jaar geleden gevormd na de uitbarsting van de Laacher vulkaan. Na de vulkaanuitbarsting stortte een gedeelte van de vulkaan in de leeggepompte magmakamer waardoor er een brede krater ontstond aan de bovenkant. Regenwater vormde het meer. Een dergelijke vulkaan wordt een Calderavulkaan genoemd.

Toen de Laachervulkaan uitbarstte werd er 5km3 aan puin de lucht in geschoten. De resten daarvan worden nog in heel Europa terug gevonden. De Laacher vulkaan wordt vergeleken met Pinatubo die in 1991 een groot deel van de Filipijnen met as bedekte. Na uitbarsting zakte de temperatuur wereldwijd met een halve graad omdat de zon zijn warmte minder goed kon afgeven door alle as in de lucht.

Aan de zuidkant van de Laacher See borrelt al jaren koolstofmonoxide omhoog, wat betekent dat de vulkaan nog actief is omdat de magmamassa in de vulkaan ontgast. Volgens de Daily Mail zijn er het afgelopen jaar ook kleine aardbevingen in de omgeving geweest, dat zou wijzen op ontwaken. De vulkaan barste in het verleden ongeveer eens in de 10.000 jaar uit, dat zou volgens de krant kunnen betekenen dat het weer tijd is.

Staat de vulkaan op uitbarsten? Waarschijnlijk niet. Harde bewijzen voor verhoogde activiteit zijn (nog?) niet te vinden.

Follow Faqtman on Twitter