Derek Ogilvie is niet paranormaal


Ieder weekend mag het Schotse medium Derek Ogilvie op RTL laten zien dat hij contact heeft met geesten. Ook ‘praat’ hij met baby’s om zo boodschappen door te geven aan volwassenen. Veel mensen zijn dolblij om via Ogilvie informatie ‘door’ te krijgen. Dat is opmerkelijk, aangezien Ogilvie over geen enkele paranormale gave blijkt te beschikken. Dat blijkt na een uitgebreide test in de Verenigde Staten.

Naar nu blijkt, is Derek Ogilvie al in mei 2007 getest op paranormale gaves. Dat gebeurde in de Verenigde Staten, waar een non-profit organisatie al sinds 1964 op vrijwillige basis onderzoek doet op mensen die beweren een medium te zijn. Ogilvie slaagde niet eens voor de toelatingstest.

De James Randi Educational Foundation (JREF) test mediums op een wetenschappelijke manier. Ogilvie werd in een geluidsdichte studio geplaatst met een groep van twintig baby’s die hij persoonlijk had uitgekozen. De ouders waren er niet bij. Deze baby’s hadden
voor het gesprek gespeeld met een bepaald object. Ogilvie moest vertellen welk object dat was.

Van de twintig objecten, die hij van tevoren had gezien, had hij er één goed, precies het statistisch gemiddelde. Dat betekent dat hij zakte voor de test, waarvan hij aan het begin de voorwaarden kende. Ogilvie had met deze voorwaarden ingestemd. Naderhand zei hij tegen een Schotse krant: ‘ik ben geen oplichter, maar wel een mislukkeling.’

Door te zakken voor de test, grijpt Ogilvie naast een prijs van 1 miljoen dollar, die door de JREF beschikbaar is gesteld voor de eerste persoon die wetenschappelijk kan bewijzen paranormaal te zijn. De andere grote paranormale ster, Char, heeft toegezegd de test te doen, maar is tot nu toe nog nooit op komen dagen.