De waarde van voorspellingen: nul


kristallen bol

In 2009 komt er een aanslag op Peter de Vries en we krijgen weer een tsunami. Oh ja, Máxima raakt opnieuw zwanger.

Met deze voorspellingen voor 2009 haalde paragnost Peter van der Hurk de kranten. Maar wat zijn de voorspellingen van paragnosten waard?

Natuurlijk niets, zo leert een kleine blik op wat ze vorig jaar voor 2008 hebben voorspeld.

Beginnen we met Van der Hurk zelf. Het jaar 2008 zou Nederlandse slachtoffers eisen bij een catastrofale ‘lawine in de Alpen’. Een wintersportplaats zou worden weggevaagd. Nederlandse sporters zouden drie keer goud winnen op de Olympische Spelen (werden er zeven), twee maal zilver (werden er vijf) en vier maal brons (werden er inderdaad vier, hoera eindelijk raak). (bron: Parool, 27 december 2007)

Een andere ‘beroemde paragnost’, Liesbeth van Dijk (finalist Het Zesde Zintuig) voorspelde voor het afgelopen jaar ‘nieuwe verkiezingen’ dankzij ‘een groot schandaal’ in de politiek. Ook zou 2008 een ‘doorbraak uit onverwachte hoek’ brengen in de zoektocht naar Maddie McCann. Oh, en iemand zou een ‘revolutionair medicijn tegen kanker’ ontdekken. (bron: www.kovandijkvertelt.nl)

Helderziende Roos Zorge uit Terneuzen zag in december 2007 de Derde Wereldoorlog uitbreken binnen 12 maanden. ‘De oorlogen en geloofsconflicten [trekken] verder op richting Europa.’ Alleen ‘twintigers en dertigers’ kunnen een wereldwijde ramp voorkomen. Maar ja, in 2012 is de wereld toch ten einde, dankzij die verdomde Maya-kalender. (bron: BN/De Stem, 31 december 2007)

Zogenaamde beursspecialisten hebben 2008 evenmin goed in geschat. ‘De AEX zal een tikje stijgen in 2008’, dachten de experts. Gemiddeld voorzagen zij een index van 538, volgens een onderzoek van Algemeen Dagblad onder fondsbeheerders en analisten. De grootste optimisten verwachtten een AEX van 650 punten op 31 december 2008. Aandelencelebrity Corné van Zeijl was ‘erg optimistisch’ over de aandelenmarkt. De AEX zou 2008 eindigen op 605 punten, voorspelde hij. Met nog een dag te gaan, staat de beurs op 243 punten.

(bron: Algemeen Dagblad, 31 december 2007)