‘Datingsites werken niet’


Datingsites beweren allemaal hetzelfde: wanneer jij je gegevens invult, vinden zij een geschikte partner voor je. Dat kunnen die sites wel mooi zeggen, maar volgens professor Eli Finkel van de Northwestern University is dit onzin. Hij bestudeerde 400 wetenschappelijke onderzoeken naar online-daten en ontdekte dat je kansen op het vinden van je ware liefde in de kroeg even groot zijn als op een datingsite.

Foto: Flickr.com/Captain Librarian

Fink: “Online daten is een geweldige manier om anderen te ontmoeten, maar er zijn twee problemen: profielen onthullen bijna niets over iemand en de grote hoeveelheid profielen zorgt ervoor dat mensen het maar opgeven. De algoritmes die datingsites gebruiken om potentiele partners te ‘matchen’ zijn onzin, legt de psychologie professor uit. Ze brengen het aantal keuzes naar beneden.

Een groot aantal datingsites claimt geschikte partners te selecteren op basis van eigen onderzoek. Die onderzoeken zijn volgens de professor niet objectief of wetenschappelijk. Fink: “We hebben de literatuur bekeken en kunnen concluderen dat die onderzoeken nergens op gebaseerd zijn.”

Er wordt al 80 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar relaties. Volgens Fink is in die tijd alleen bewezen dat je niet op basis van gegevens kan voorspellen of mensen elkaar aantrekkelijk vinden. Pas wanneer ze elkaar ontmoeten – voor een kop koffie bijvoorbeeld – weten ze of ze elkaar aantrekkelijk vinden en of er kans is op een relatie.

Follow Faqtman on Twitter